Hangi Böcek Yenilebilir ?



Yaban bir arazide yalnız başınıza kaybolursanız ne olur? Avcılık konusunda en küçük bir tecrübeye sahip olmadığınızı ve etrafta balık avlayacak bir akarsu veya göl de olmadığını hayal edin. Peki ya tek yiyecek kaynağınız ayağınızın altında kıvrılan, sürünen şeylerse? Evet- böcekler. Belki bir gurmenin önerisi olmayacaktır ancak zaman az ile yetinmeyi gerektiriyorsa. Bir ölüm kalım meselesi ise içinde bulunduğunuz durum. Belki de bir çürük ağaç kökünü çekip topraktan çıkarmalı ve biraz termit (beyaz karınca) yemelisiniz. Aslında harika bir plan. Çünkü termitler bol miktarda protein içerir ve dünyadaki en fazla yenilen böceklerdir. Belki de toprağı birkaç kurtçuk bulmak için eşelemelisiniz. .Kurtçuklar da bol miktarda protein içerirler ve çiğ ya da pişirilerek yenilebilirler.


Sizi hangisi memnun eder bilemeyiz ama tercihğiniz dünyadaki 1400 yenilebilen böcek türünden biri olmalıdır. Eğer Amerikalı, Avrupalı veya Kanadalı iseniz böceklerin yarasalar, geyikler ve TV showları için ayrıldığını düşünebilirsiniz. Dünyanın geri kalanı farklı bir bakış açısına sahiptir. Asya, Afrika, Avustralya, Orta ve Güney Amerika’da insanlar böcekleri yerler. Entomofaji (entomophagy) olarak adlandırılan bu durum yüzyıllardır devam etmektedir. Böcekler önemli bir besin değerine sahiptirler. Genellikle karbonhidrat ve yağ seviyesi düşüktür. Yakalanması veya yetiştirilmesi kolaydır.

Uzak Asya ülkelerini ziyaret ederseniz şişe dizilmiş çekirgeleri veya kavrulmuş iri sucul böcekleri görebilirsiniz. Meksika’da karınca yumurtaları ve ağustos böcekleri tercih edilir. Afrika’da termitleri yenilebilir böcekler listesinin başında yer alır. Güney Amerika’da tarantulaların tütsülendiğini görebilirsiniz. Bu coğrafyaları ziyaret eder ve farklı birşeyler denemekten korkmaz iseniz, bütün bu böcekleri hasta olma veya ölme endişesi duymadan yiyebilirsiniz. Peki ya yalnız başına iseniz ve hayatınız tehlike altındaysa. Hangi böceği yiyebileceğinizi ve hangi böceğin sizi hasta edeceğini nasıl bileceksiniz? Bunu bilebileceğiniz kesin bir yol var mı?

Bir Böcek Yiyici Olabilirsiniz… Ancak!!!

Çoğu böcek türü yenilebilir. Ancak malesef ne yaptığınızı bilmiyorsanız bir böceğin yenilebilir olup olmadığını riske girip yemenin dışında anlayabileceğiniz bir yöntem yoktur. Ancak karar verirken size yardımcı olacak basit bazı noktalara dikkat edebilirsiniz. Bu konuda uzman kişilerin ilk tavsiyesi parlak renkli böceklerden uzak durmanız yönündedir. Çünkü parlak renk böceklerin dilinde “Benden uzak dur lütfen!” demenin bir yoludur. Böceklerin bu mesajını dikkate almak önemlidir. Aynı zamanda aşırı derecede keskin ve acı tadı olan böcekleri de tabağınızdan uzak tutmalısınız. Zaten bu böcekleri yemek ciddi zehirlenmelere veya alerjik reaksiyonlara neden olmasa da oldukça zor olacaktır. Konusunda uzman kişiler bazı böceklerin ısırabileceği veya iğneleri ile sokabileceğini de unutmamanızı hatırlatıyor. Hastalık taşıyıcı olan sinekler, sivrisinekler ve keneler de yenilebilir böcekler listemizin dışında yerlerini alıyorlar. Ancak her zaman istisnalar vardır. Parlak yeşil bir renge sahip olsa da domates kurtları yemek için tamamen güvenlidirler. Tırtılların büyük bölümü yenilebilirdir. Ancak tüylü ve parlak renkli olanlarından uzak durmanız önerilir. Tarantulalar da tüylüdür ancak bazı ülkelerde kızartılarak yenilmektedir. Siyah karıncalar yenilebilirdir ancak kırmızı akrabaları değil. Arı ve yabanarısı gibi iğneli böcekler de yenilebilirdir ve özellikle lezzetli bulunurlar. Benzer bir durum akrepler için de geçerlidir. İnsanlar zehirli yılanları da yiyebilirler. Neden olmasın? Aynı zamanda bazı sinek ve sivrisinek türleri de yenilebilirdir.

Aşağıda yiyebileceğiniz bazı böcekleri sizlerle paylaşıyoruz.



Böcekleri yeme konusundaki önemli bir püf nokta onları pişirmektir. Eğer böcek zararlı toksinler veya zehre sahipse kaynatmak toksinleri ve zehri etkisiz hale getirebilir. Sert yapılı kınkanatlı böcekler parazit taşıyabilirler bu nedenle pişirmek yerken güvenlik sağlar. Bu nedenle çok zorda kalırsanız ateş yakmanın bir yolunu bulmanız hayatta kalmanıza pek çok açıdan yardım edecektir. Özellikle yiyeceğiniz böcekleri kaynatabilir, haşlayabilir veya tütsüleyebilirsiniz. Pişirme işlemi toksinler, zehir ve parazitlere karşı belli bir noktaya kadar güvenliği artırmanın yanı sıra lezzeti de artıracaktır. Örnek olarak karıncalar verilebilir. Karıncalar kaynatılıncaya kadar oldukça ekşi bir tada sahiptirler. Kanatları ve bacakları koparmak da yeme keyfinizi artıracaktır. Böceklerde kanatlar ve bacaklar önemli bir besin değerine sahip değildir. Yine kafa kısmını da koparabilirsiniz.

Çoğu zaman böcekler yenilebilirdir ancak onların yedikleri yenilebilir değildir. Bu nedenle böcekleri yemeden önce bir süre bekletin. Bu sayede böceklerin sindirim işlemini tamamlamasını sağlamış olursunuz. Aynı zamanda böcek ilacı gibi zehirli bir maddeye maruz kalmış bir böceği yakalar yakalamaz yerseniz onun vücudundaki zehiri siz de alırsınız.

Zorda kalınca hangi böceği yiyebileceğinizi bilmeniz günün birinde hayatınızı kurtarabilir. Yine de umarız bu bilgileri kullanmak zorunda hiçbir zaman kalmazsınız.