Deprem Öncesi Neler Yapabiliriz?
1.Yatağınızı aynalardan, camlardan, dolaplardan uzak yerlere yerleştirin.zira cam kesikleri ve yaralanmaları hafife alınabilecek bir durum değildir hele ki deprem anında cam kırıklarının gözünüze bile gelmesi mümkündür..
aynı şekilde evinizde kullandığınız cam bardaklar porselen tabaklar ile evinizin dekorasyonunda kullandığınız cam vitrinler ve porselen vazoların bile deprem anında size ciddi bir dezavantaj sağlayacağını unutmayıp buna göre fazladan önlemler almanızda fayda vardır.
2.Ağır eşyaları üst raflara koymayın. Üzerinize düşebilecek eşyaları ailenize danışarak düşmeyecek şekilde yerleştirin.
dekoratif olarak güzel görünümlü bir raf deprem anında sizin için bir ölüm tuzağına dönüşebilir evinizin içinde sürekli başınızda baretle yaşamanız mümkün değil ise estetik kaygılarınızdan kurtulmanız sizin için en iyisi olacaktır.
3.Yatarken oda kapılarını açık bırakın.
deprem sırasında insanların kapıyı rahat açamaması olasıdır.eğer kapıyı açık bırakırsak ev içinde daha hızlı ve rahat hareket etme olanağımız olur.bu sadece madalyonun bir yüzü diğer taraftan bakacak olursak geçmişten bildiğimiz gibi deprem sırasında kapı kasnak açısındaki 1 derecelik değişimlerde bile kapıların sıkışması sonucu birçok insan ölmüştür. hatta bu yüzden deprem anında kendiliğinden açılan çelik kapılar bile üretilmiştir.
4.Gece yatarken cam kırılmasına önlem olarak perdelerinizi kapalı tutun.
perde deyip geçmemek lazım kimin aklına gelirdi ki doğru kullanılırsa bir perdenin sizi depremlerde
koruyabileceği ?
5.Yatağınızın yanında el feneri ve terlik bulundurun.depremi elektrik kesintisinin takip etmesi şaşırılacak bir durum değildir.yolunuzu görmek ve evdeki eşyalara çarpmadan hızlı hareket edebilmek için el feneri çok önemlidir
evdeki muhtemel cam kırıklarına basmamak ve ayakkabılıkta zaman kaybetmeyip bir an önce dışarı çıkabilmek için bir çift terliğe ne kadar çabuk ulaşırsak o kadar iyi olacaktır.
6.Sarsıntı sırasında çıkışı engelleyecek dolap, masa gibi eşyaları kapı yanına koridorlara ve çıkış yollarına koymayın,
günlük yaşantımızda sorunsuzca kullandığımız bu eşyalar depremin yarattığı panik ve birkaç kişinin aynı anda kapıya yönelmesi ile ciddi bir sorun haline gelebilir alınabilecek en iyi karar kapıların çevresine eşya koymamaktır.
7.devrilebilecek eşyaları devrilmeyecek duruma getirin.Kitap raflarını, dolapları duvara tutturun.
bu konuda alacağınız en basit önlemler en büyük depremlerde bile sizin hayatta kalma şansınızı artırır. deprem anında devrilen eşyalar kaçış yolunuzu kapatabilir.devrilmeyen eşyalar ise ev çöktüğünde hayat kurtaran üçgen alanlarını oluşturur bu oluşan boşluklar insanların orada saklanıp hayatta kalmasını ve hatta zarar görmemesi bile mümkün kılabiliyor.
8. Bir deprem çantası hazırlayın.
Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler:
Su
Enerji veren yiyecekler
Yedek pilleriyle radyo
Yedek pilleriyle fener
İlk yardım çantası
Kişisel, reçeteli ilaçlar (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)
Bir kat giysi
Bir miktar nakit para
Çok amaçlı çakı
Düdük
Kalem, kağıt
İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya
Telefon kartı
Var ise çocukların yaş grubuna uygun küçük bir oyuncak
Aile fotoğrafı
Not : Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmelidir.
Deprem Anında Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?
Her yerde en önemlisi; başınızı ve boynunuzu koruyun. Eğilin, kapanın ve tutunun. (Deprem sırasında mutlaka uygulamanız gereken "Eğil-kapan-tutun" hareketi yukarıdaki resimde gösteriliyor)
2.Evdeyseniz; pencere ve camlardan uzak sağlam bir masa veya mobilyanın yanına eğilin, kapanın ve tutunun. Özellikle koltuk yanı gibi sağlam eşyaların yanına eğilin ya da yan yatın, başınızı ve boynunuzu kapanarak koruyun ve tutunun. Kitaplık ve kitaplar, müzik seti ve televizyon düşebilir. Deprem sırasında yatağınızda uyuyorsanız, hemen yatağın yanına inin, eğil-kapan-tutun pozisyonuna geçin.
3.Okuldaysanız; sıranızın yanına ya da sıraların arasına eğilin, kapanın ve tutunun. Başınızı ve boynunuzu ellerinizle ya da yumuşak bulduğunuz bir şeyle koruyun. Yüzünüzü pencere ve camlardan uzak tutun.
4.Koridorda iseniz; yakınınızda masa ve sıra yoksa, bir duvarın yanına eğilin ve kapanın.
5.Kütüphanede iseniz; kitapların üzerinize düşmeyeceği bir yere ve pencerelerden uzak bir yerde eğilin, kapanın ve tutunun.
6.Açık havadaysanız; pencerelerden, binalardan, elektrik tellerinden uzak ve boş bir noktaya doğru gidin. Gidemiyorsanız, binalardan uzak bir yerde eğilin, kapanarak başınızı ve boynunuzu koruyun. Çocuk bahçesinde kaydırak, tahterevalli, salıncak gibi oyun araçlarından uzaklaşın.
7.Arabadaysanız; şoföre; direk, alt-üst geçit ve köprülerden uzak bir yerde durmasını söyleyin ve arabayı terk etmeyin. Sakin olun, panik yapmayın.
8.Tiyatro ya da sinemadaysanız; sakin olun. Yetkililerin anonslarını bekleyin. Kapılara koşmayın. Sıraların arasına eğilin, başınızı korumak için kapanın, uygun bir yer varsa tutunun. Eğer üzerimize düşecek bir şey varsa (tavanda sallanan avize gibi) başka bir yere geçin.
9.Market ya da alışveriş merkezlerindeyseniz; panik yapmayın. Büyük kolonlardan, raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere ve asansörlere koşmayın. Anonsları dinleyin, mağaza güvenlik personelinin uyarılarını yerine getirin. Satın aldığınız eşyaları bırakın. Tezgâh yanlarına eğilin, kapanın ve tutunun.
Depremden Sonra Neler Yapmalıyız?
1. Deprem sonrası yapmanız gereken en önemli iş yaralı olup olmadığınızı kontrol etmektir.
2. Sakin olmaya çalışın ve çevrenizdeki seslere kulak verin.
3.Depremden sonra ailenizle daha önceden belirlediğiniz buluşma yerlerini düşünün. Ailenizle birlikte değilseniz ve yalnızsanız bu yerlere ulaşmaya çalışın.
4. Evden çıkarken gaz, su vanalarını ve elektrik düğmelerini kapatın ya da kapatılması için uyarıda bulunun. Herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı kibrit, çakmak gibi alev çıkaran araçları kullanmayın.
5.Pilli el feneri kullanabilirsiniz. Evden çıplak ayakla çıkmayın; cam kırıklarına basıp yaralanabilirsiniz. Evinizden çıkarken kesinlikle asansörü kullanmayın, tehlikeli olabilir. Merdivenler zarar görmüş olabilir, çok dikkat edin.
6.Deprem çantanızı yanınıza almayı unutmayın.
7.Yetkililer size ne yapmanız gerektiğini anons ediyorlarsa onları dinleyin. Eğer böyle bir duyuru yoksa sarsıntının bittiğinden emin olunca açık bir alana gitmeye çalışın.
8. Büyük depremlerde evimiz yıkılmamış olsa bile içine girmemiz tehlikeli olabilir. Eve girmek için yetkililerin evinizi görmeleri ve girmemizi onaylamalarını bekleyin.
9.Dışarıda yaşarken yetkililerin uyarılarını uygulayın. Büyük depremlerden sonra sürekli asılsız söylentiler ve haberler yayılır. Bu asılsız haberlere inanmayın. Siz de asılsız bu tür haberler yaymayın. Artçı depremler ve olası depremler ile ilgili haberleri sadece yetkililerden dinleyin. Bunlar; Kandilli Rasathanesi, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, ilinizdeki valilik, kaymakamlık ve emniyet müdürlükleri ile Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü gibi kurumlardır.